Kanalvalg på bakgrunn av virksomheten posisjon i markedet

 

I dagens marked er det mye snakk om å være synlig for virksomheten, både på online og offline kanaler som er tilgjengelige. Men det er ikke et markedet hvor det bare er ”kampen om oppmerksomheten” det er snakk om, men det handler også om å tilskaffe seg markedsandel og bygge en sterk posisjon i markedet. Det er mange vurderinger man skal ta når man skal velge form for markedsføring og kanal. Hvordan skal man synliggjøre seg i kanalene, og hvilke kanaler skal vi velge å være synlige på? Eksempler på form av synlighet kan være markedsføring i form av display, video, annonsering eller TV-reklame. Andre eksempler på kanaler kan være Twitter, Facebook, div. nettsider som vg, nettavisen, tv2.no osv.

 

I dette innlegget vil jeg komme med en kort og konsis innføring i hvordan man kan gå frem for å velge en kanal som øker potensialet for at virksomheten kan nå sine mål og optimalisere lønnsomheten på lang sikt.

 

 1. Virksomhetens ståsted, og hvor skal vi

Før man skal velge kanal er det endel vurderinger som bør skje internt i bedriften. Blant annet bør man se på målet og visjonen til virksomheten. Hvor er det vi ser oss selv om 5 eller 10 år? Dette er målsetninger som må formidles og alle internt i bedriften skal kunne vite om, å jobbe felles mot et sammensatt mål er et sentralt element for å lykkes. Men det også ta hensyn til kundenes mål, det er jo deres behov som skal dekkes gjennom deres produkter eller tjenester.

Det handler med andre ord å gjøre en grundig vurdering og få en forståelse for virksomhetens verdier og mål for å videre kunne gjøre tiltak som samsvarer med dette. Dette øker sjansen for at virksomheten videre gjør en mer helhetlig klokere vurdering av de ulike kanal som er tilgjengelig og som passer dem best. Her vil virksomheten gjøre det klokt i å gjennomføre en situasjonsanalyse, her har virksomheten flere alternativer på modeller som passer dem:

 

 • SWOT
 • PESTEL
 • Porters 5 krefter

 

Disse gjør vurdering av din virksomhet, samt konkurrenter og potensielle nye som kommer inn i markedet. Det gjør at de får en kunnskap om markedet og deres posisjon, slik at potensielle endringer i markedet blir forutsigbare og ikke uforutsigbare. Dette er viktig for å lykkes i markedet og drifte lønnsomt i et marked med hard konkurranse.

 

 1. Segmentering

Videre bør virksomheten vurdere kanalene etter målgruppen de ønsker å treffe. Ved å velge en kanal hvor du treffer potensielt mange i målgruppen, vil det være stor sannsynlighet for at virksomheten får gode og positive resultater etter markedsføringskampanjen de kanskje gjennomfører i en eller flere kanaler. Det gjør at de kan skreddersy budskapet direkte mot målgruppen slik at forbrukerne de ønsker å treffe kjenner seg igjen, eller tiltrekker deres oppmerksomhet. Forbrukerne har ulike behov, og derfor er det helt avgjørende at disse analyseres og deler forbrukerne i ulike behov med til en viss grad like behov og like interesser. Dette kan være for eksempel business, livsstilsituasjoner, sosiale roller osv.

 

 1. Kanalens egenskaper

Grunnlaget for valg av kanalene, hvordan er kanalen evne til å bære budskapet gjennom deres kanal og hvordan er kommunikasjon til forbrukeren. Hvordan er samarbeidet og hvordan bygger man tillit mellom kanalene. Det handler om å bygge gode relasjoner. Bedriftens og kundens kompetanse vil jo prege fokuset i valg av de ulike kanalene. Ressursene man har tilgjengelig vil også være avgjørende. Man kan oppnå krysseffekt hvor man får empirisk påvist påvirkning mellom kanaler. Dersom man utnytter dette kan dette optimalisere formidlingen av budskapet, for eksempel ved å ha reklame som er samstemt i alle kanalene bedriften benytter seg av.

Man bør overvåke og innhente informasjon om konkurrentene og konkurransen i markedet du opererer i, dette vil gi grunnlag for gode løsninger innenfor kampanjen. Det handler om timing, selve innholdet i budskapet og kunne utnytte mediebilde. Om konkurrentene ikke har benyttet seg av en kanal eller om alle benytter seg av dem og utnytter effekten av at alle er der.

 

 

Dette er elementer jeg mener står sentrale i valg av kanaler. Dette bør bli sett på i et helhetlig bilde for å danne seg et grunnlag for å kunne velge mellom de ulike kanalene. I dagens marked står du med utallige muligheter i hvordan du kan markedsføre deg ut i markedet. Men det handler også om å velge de riktige kanalene som optimaliserer målet ditt med å treffe så mange som mulig som er relevante for virksomheten. Det spiller ingen rolle om virksomheten treffer mange mellom 12-18 år da de markedsfører om salg av biler, da disse ikke har lappen eller svært sjeldent vil ha sterke nok økonomiske muskler til å kunne kjøpe en ny bil.

 

 • Thomas K. Grønvold

 

 

Kilder

 

 

4 Comments

 1. Veldig nyttig og bra blogginnlegg! Det er en god disposisjon på innlegget, noe som gjør det enkelt for meg som leser å følge med. Du trekker frem mange gode momenter som det er viktig at markedsførere er klar over, spesielt med tanke på den utviklingen vi står ovenfor. Velger man markedsføringskanaler i blinde, kan man risikere å få en nulleffekt av det arbeidet og pengene man investerer i markedsføringen. Kundene forventer at du er der de er og det handler om å møte kunden med det de etterspør, noe som blir stadig viktigere. Bra at du skriver om dette, da det ofte mange glemmer viktigheten av det.

  1. Hei Stine! Hyggelig å høre at du liker innlegget 🙂 Godt poeng du trekker frem med at kundene forventer at du skal være der de er, kan tenke meg det er mange virksomheter som har stort fokus i å være synlig i mange kanaler. Men kanskje ikke vurderer godt nok i hvilke kanaler de faktisk skal være tilgjengelig på!

 2. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you
  wrote the book in it or something. I think that you could do
  with a few pics to drive the message home
  a little bit, but instead of that, this is fantastic blog.

  A great read. I’ll certainly be back.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *