Google AdWords – Annonsering på søk

Vi i Digital Markedsføring er i full gang med Google Online Marketing Challenge (GOMC), en internasjonal konkurranse med studenter fra hele verden. Her skal vi sette opp en kampanje for en valgt bedrift gjennom Google AdWords. Derfor skriver jeg dette innlegget, for å hjelpe flere til å etablere kampanje i ”must-have” verktøyet som AdWords er! Forbrukerne er hele tiden tilgjengelig på nett, enten på desktop, mobil eller brett. Ifølge data fra Google gjøres det mere enn 100 milliarder Google-søk hver eneste måned.

Derfor kan det være helt essensielt å etablere kampanjer gjennom Google AdWords. Det gir deg muligheten til å treffe kundene som er ute etter produkter du som bedrift tilbyr eller lignende produkter. Videre kan det skape større oppmerksomhet rundt bedriften, samt øke merkevarebevisstheten. Kampanjene tar utgangspunkt i Googles annonsering-nettverk: Googles søkenettverk, Youtube nettverket og Google Displaynettverk.

 

Etablering av kampanje i AdWords

Før man begynner å etablere en kampanje, anbefaler jeg at du kobler Google Analytics med Google AdWords kontoen din. Instruks ligger tilgjengelig her. Det gjør at du under kampanjen vil få relevant informasjon om hva faktisk brukerne gjør på landingssiden. Det kan være informasjon om hvor lang tid man bruker på landingssiden, eller om annonsen du lager under kampanjen fører faktisk til kjøp eller bare til visninger/klikk. Det gjør at du kan gjøre kloke beslutninger basert på dataen du har tilgjengelig. Dette gjør også at det blir forutsigbart å se endringene som må eventuelt gjøres under kampanjen.


 

Det er helt essensielt at du kontinuerlig vurderer hvem er det jeg ønsker å treffe med kampanjen. Hvem er kundene jeg ønsker å tiltrekke meg? Her får du flere alternativer på hvilke kampanjetyper du kan velge mellom. Kampanjetypene er med på å avgjøre hvor du ønsker å være synlig hos kundene. Her vil jeg bare snakke om ”annonsering på søk”. Under kampanje, har jeg 4 elementer som er viktige og øker potensialet for vellykket kampanje:

1. Dynamiske søkeannonser

Under har jeg bilde av funksjonalitet du har tilgjengelig under annonsering på søk ”Bare søkenettverket”. Her vil jeg anbefale deg som benytter deg av Google AdWords første gang å bruke ”Dynamiske søkeannonser”. Denne funksjonen gjør at Google kommer med anbefaler til annonsen din etter innholdet på nettsiden din. Dette er noe som skjer kontinuerlig under kampanje-perioden. Som øker potensialet for økt trafikk og er veldig tidsbesparende! Dette er den enkleste løsningen for deg med en nettside med godt innhold. Bedrifter som har gode nettsider og veletablerte annonser med høy kvalitet, vil få muligheten til å betale mindre per søkeord som går under Quality score.

 

2. Synlighet

Her må du som bedrift vurdere hvor kundene dine er i et geografisk perspektiv. Dersom du utelukker områder, skreddersyr du kampanjen din ved å treffe nøyaktig de kundene som er interessert i de produktene og tjenestene du tilbyr. Fokuset vil ligge der kundene dine befinner seg, og begrenser visninger på områder som ikke har noe verdi for deg som bedrift. Dette påvirker samtidig budrunden din ved at du må betale mindre for å være synlig på gitte geografiske områder. Og ikke hele land, som for eksempel Norge.

 

 

3. Annonseutvidelse – Nøkkelfaktoren?

Enkelt forklart gjør annonseutvidelser at kundene har flere grunner til å klikke på annonsen din. Det gjør også at du skiller deg ut på Googles søkemotor, som er viktig da det i utgangspunktet er vanskelig å skille seg ut med bare tekstannonser. Man får ingen ekstra kostnad i å legge til utvidelser på kampanjen, men igjen må du betale som vanlig for klikkene på annonsen din. Det kan derimot gi en ekstra fordel til din bedrift i budrunden, da Google vurderer annonsen i et helhetlig perspektiv, og vil se på utvidelser som en fordel når de rangerer annonsen din med konkurrentenes. Her bør du legge til ekstra relevant informasjon, som for eksempel informasjon om telefonnummer hvor de kan ringe bedriften. Det kan være linker til andre landingssider på nettsiden din som kan være relevante, plassering på hvor bedriften din befinner seg og hvor de kan finne deg. Det kan også være mer beskrivende innhold om produktene eller bedriften.

 

 

4. Verktøy – Søkeordplanlegger

Det kan være utfordrende å vite hvilke søkeord man skal være synlig på. Og hva gir det meg igjen av resultater og klikks? Det er akkurat derfor “søkeordplanlegger” er et ideelt verktøy for deg og din bedrift. Dette verktøyet gir deg muligheten til å se hva folk søker på i et ukentlig og månedlig basis. Samtidig får du sett hvor stor konkurransen er for disse søkeordene, som vil gi deg en indikasjon på hvor høyt budet ditt må være for å være synlig med disse søkeordene dine.

 

 

Det er anbefalt av Google å ha mellom 5 til 20 søkeord per annonsegruppe, men det er ikke negativt å ha flere. Det man bør tenke over er at man ikke har samme søkeord i flere ulike annonsegrupper, for søkeordet vil kun være synlig på en av annonsegruppene dine. Google anbefaler å kategorisere produktene og tjenestene bedriften tilbyr. Videre deler du opp dette i termer eller uttrykk som kan falle inn i hovedkategoriene du har lagd. Videre setter du deg inn i kundens ståsted og vurdere hvilke termer og uttrykk det er høyest potensialet for at de benytter seg av når de skal søke på ditt produkt eller lignende produkter.

 

Konklusjon

Dette var en enkel innføring i hvordan man kan benytte seg av Google AdWords. Verktøyet gir deg mange muligheter for hvordan du kan sette opp en kampanje, som øker potensialet for at brukerne får opp din bedrift eller produkter når de søker på lignende produkter eller akkurat det du tilbyr. Det er lurt å bruke litt tid, og ha flere alternativer på annonsene, i form av ulike tekster, hvor du skal være synlig og når du skal være synlig! Dette er egenskaper som du kan tilpasse gjennom Google AdWords. Det er ikke alltid mest innhold som er best, men smart og konkret tekst som samsvarer med nettsiden og hva du faktisk leverer. Det handler om å komme på Google førsteside, for det er relativt få som sjekker muligheter på neste side. Er du blant de tre øverste på Google søkemotor, har du virkelig fått til en helhetlig og god annonse. Som øker potensialet ditt for større trafikk, flere visninger av nettsiden din og i beste fall flere konverteringer.

 

–  Thomas Klein Grønvold

 

Kilder

Målretting av annonser

Annonseutvidelser

Kampanjeinnstillinger

5 Comments

 1. Dette var et kort og godt innlegg!
  Jeg liker at du klarer å komprimere innholdet, noe som gjør det både leservennlig og enkelt å forstå. Det er også veldig positivt at du bruker bilder for å illustrere hva du mener, ettersom det noen ganger kan være vanskelig å forstå ut fra bare tekst. Du kan eventuelt gjøre bildene enda tydeligere ved å markere og lage tekstboker, dette gjøres veldig enkelt i Paint. Du bruker gode eksempler, og har en bra konklusjon på innlegget ditt.
  Bra jobba, Thomas!
  Mvh Tommy

 2. Hei Thomas.

  Innlegget ditt er kort og konsist. Det liker jeg veldig godt. Du har meg med gjennom hele innlegget og det er enkelt å forstå hva du mener og hvordan.
  På et tema som Google Adwords og Søk føler jeg du kunne klint til med enda mer stoff. Det er et verktøy mange bedrifter har mye å lære fra, og du har kunnskapen de trenger.

  Stå på videre.

 3. Hei Thomas!

  Dette var en utrolig god og enkel guide. Du skriver på en leservennlig måte, og innlegget har god lengde. Bildene dine er tydelige og beskrivende med piler. Du har gode eksempler og en bra konklusjon til slutt. Jeg vet du kan mye om dette tema, og skulle likt å sett deg lage en guide hvor du går enda mer i dybden! Du er en god skriver, fortsett slik!

  Mvh Hirad Modabberi

 4. Meget bra innlegg. Jeg som bedriftsleder for et firma som driver med Google AdWords annonsering forstår at du kan det grunnleggende og litt til.

  Når vi er på utkikk etter potensielle nye ansatte så er et blogginnlegg som dette perfekt for å se hvem som allerede har det grunnleggende på plass.

  Om du har lyst å jobbe ved siden av studiene med Google AdWords Annonsering så send meg gjerne en e-post, så kan vi ta en prat om det.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *